”Av avgörande betydelse…”

Enligt Migrationsverket ”har striktare gränskontroller i södra Europa […] påverkat migrationen till Sverige under första halvan av 2013:”

”– Den hårdare gränsbevakningen i Grekland och Turkiet orsakar bland annat att antalet [asylsökande] från Syrien inte blir lika många som vi hade väntat.”

Det kan därför finnas anledning att påminna om vad Europeiska kommissionen skriver i den strategiska planen för EU:s asylpolitik:

”I och med framväxten av heltäckande och mer sofistikerade regler för gränskontroll har frågan om asylsökares möjlighet att ta sig in på EU:s territorium mer och mer kommit i fokus. Sätten att ta sig till säkerheten i EU är inte sällan oreglerade, varvid människosmugglare spelar en viktig roll för inresan. Det är därför av avgörande betydelse att unionen riktar in sina ansträngningar på att underlätta en reglerad och välorganiserad ankomst till medlemsstaternas territorium för personer som söker asyl av berättigade skäl, i syfte att ge rättsenlig och säker tillgång till skydd…”

Enligt kommissionen ”finns [det] utrymme för gemensamma insatser på detta område, som skulle kunna medföra bättre tillgång till skydd.”

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Av avgörande betydelse…”

  1. Andreas Larsson skriver:

    Jag läste någonstans att dessa striktare gränskontroller inte stoppade de asylsökande utan främst fördröjde deras ankomst. Vet du något mer om det?

  2. Rickard Olseke skriver:

    Smugglarna hittar nya resvägar så länge det finns efterfrågan (http://frontex.europa.eu/trends-and-routes/migratory-routes-map), men ju striktare gränskontroll desto farligare och dyrare.

  3. Pingback: “…to help them to escape persecution” | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s