På ett humant och värdigt sätt

Migrationsverkets återvändandearbete måste bli bättre. Brister i arbetssätt och orealistiska tidsmål får inte tillåtas underminera återvändandedirektivets krav på att återvändandet ska genomföras ”på ett humant sätt och med fullständig respekt för de återvändandes mänskliga rättigheter och värdighet”.

Tvångsutvisning är motiverad endast “som en sista utväg”. Det är därför inte acceptabelt att så många utvisningsärenden överlämnas till polisen. Konsekvensen är obefintligt återvändandestöd och långa väntetider för de som ska utvisas – en väntan, som i det nu uppmärksammade exemplet i Billingsfors, slutar med långtgående tvångsåtgärder.

Humanitära organisationer som asylsökande har förtroende för och som har verksamhet i både Sverige och i de sökandes hemländer, kan göra mer för att underlätta återvändandet. Som migrationsminister Tobias Billström tidigare har uttalat i en riksdagsdebatt:

“Jag vill peka på den hjälp och assistans som organisationer som Röda Korset kan erbjuda […] med att följa upp asylärenden där personer har avvisats till hemlandet och vikten av att vi från den svenska regeringens sida lämnar stöd och insatser för att se till att de här organisationerna kan få stöd i det här arbetet”.

Det är dags att regeringen och Miljöpartiet säkerställer det stöd som krävs för att fler ska få möjlighet att återvända under humana och värdiga former.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till På ett humant och värdigt sätt

  1. Pingback: Rätten att utvisa | And that has made all the difference

  2. Pingback: Vad kan då göras? | And that has made all the difference

  3. Pingback: Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s