Sär- eller likabehandling?

Regeringen och Miljöpartiet föreslår i en departementspromemoria att papperslösa ”ska få tillgång till subventionerad vård motsvarande den vård som asylsökande har tillgång till idag” (d.v.s. ”vård som inte kan anstå”).

Att särbehandling av papperslösa och asylsökande är förenlig med internationell rätt motiveras genom hänvisning till CCPR General Comment No. 18:

”…not every differentiation of treatment will constitute discrimination, if the criteria for such differentiation are reasonable and objective and if the aim is to achieve a purpose which is legitimate…”

Tidigare har regeringens utredning om vård för papperslösa föreslagit att asylsökande och papperslösa ska ”erbjudas vård enligt hälso- och sjukvårdslagen […] i samma omfattning och på samma villkor som landstinget ska erbjuda bosatta personer”.

Att särbehandling av papperslösa och asylsökande inte är förenlig med internationell rätt motiveras genom hänvisning till CESCR General Comment No. 14:

”…States are under the obligation to respect the right to health by, inter alia, refraining from denying or limiting equal access for all persons, including […] asylum-seekers and illegal immigrants…”

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Hälso- och sjukvård, Migration och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s