Upp till varje medlemsstat?

Den svenska regeringen anser att det är ”upp till varje medlemsstat” att tolka EU-rättens bestämmelser. I det här fallet återvändandedirektivets krav att medlemsstaterna ska ”sörja för ett effektivt övervakningssystem” för tvångsutvisningar.

Regeringen ”finner därför att svensk rätt uppfyller direktivets krav”. Den aktuella bestämmelsen – direktivets artikel 8.6 – ”föranleder därför nu inte några författningsåtgärder” (men kanske senare om Miljöpartiet får sin vilja igenom?).

Nu förhåller det sig emellertid så att det är Europeiska unionens domstol, inte den svenska regeringen, som avgör hur EU-rätten ska tolkas – efter yttrande av EU-kommissionen om en medlemsstat har ”underlåtit att uppfylla” sina skyldigheter.

Välkommen till Europeiska unionen!

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Upp till varje medlemsstat?

  1. Pingback: Riksdagen beslutar | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s