Flyktingar och illegala invandrare

Begreppet ”flykting” definieras i utlänningslagen, 4:e kapitlet, första paragrafen. Enligt UNHCR:s Handbok om förfarandet och kriterierna vid fastställande av flyktingars rättsliga ställning är en person flykting:

”när han uppfyller de kriterier som fastställs i definitionen. Detta sker med nödvändighet innan hans flyktingskap har fastställts formellt. Det är inte erkännandet av flyktingskapet som gör honom till flykting. Erkännandet utgör endast en förklaring om att han är det. Han blir inte flykting på grund av erkännandet utan han blir erkänd därför att han är flykting.”

Annorlunda förhåller det sig med föreställningen att det skulle finnas ”illegala invandrare”. Det finns det inte. Däremot förekommer det att utlänningar olovligen uppehåller sig i Sverige. Utlänningslagen, 20:e kapitlet, första paragrafen, beskriver dessa som personer vilka:

”uppsåtligen eller av oaktsamhet uppehåller sig i Sverige utan föreskrivet tillstånd och utan att [ha] ansökt om ett sådant tillstånd”.

Så nu vet vi vad som gäller.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s