Tillfälligt uppehållstillstånd ≠ tillfälligt skyddsbehov

Att en asylsökande har beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen innebär inte att skyddsbehovet är tillfälligt.

Enligt Migrationsverkets prognos för 2019 kommer antalet förlängningsansökningar att vara högre än antalet nya asylansökningar. Hittills under året är bifallsandelen för förlängningsansökningar 98 procent.

För att kunna neka förlängt uppehållstillstånd krävs att det finns förutsättningar för att återkalla sökandens skyddsstatusförklaring. Det är Migrationsverket som har bevisbördan för att det finns förutsättningar för återkallelse (se rättsligt ställningstagande SR 19/2018).

När permanenta uppehållstillstånd infördes som huvudregel i den ordinarie utlänningslagen motiverades detta med att nekad tillståndsförlängning var ”mycket ovanlig” och att en ordning med tidsbegränsade uppehållstillstånd därför ”utgör ett slöseri med tillgängliga resurser” (se proposition 1983/84:144).

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tillfälligt uppehållstillstånd ≠ tillfälligt skyddsbehov

  1. Pingback: ”Slöseri med tillgängliga resurser” | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s