Den tredje fasen

Inom kort kommer Europaparlamentet och rådet att ha antagit de lagförslag som Europeiska kommissionen skisserade i den strategiska planen för asylpolitiken och som syftade till att ”slutföra den andra fasen i det gemensamma europeiska asylsystemet”.

Den strategiska planen fastställdes av kommissionen den 17 juni 2008. Fem år senare är följande kommentar alltjämt aktuell:

”[T]he measures the Commission intends to propose aim to ‘complete the second phase’ of the Common European Asylum System. We believe that this statement is central to the proper understanding of the ambitious project of effectively establishing a common system, which guarantees to persons in need of international protection access to a high level of protection under equivalent conditions in all Member States. Based on the work undertaken up until now, it would not be realistic to expect that the second phase will achieve this fundamental objective, i.e. it will not ‘complete the system’ as such; to do so will require additional ‘phases’ beyond 2012.”

Slutet är alltså inte nära. Den tredje fasen kan börja.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s