”I Migrationsverkets mottagande”

I dag läser jag regeringens regleringsbrev för Polisen:

”Rikspolisstyrelsen, Migrationsverket och Kriminalvården ska i samverkan effektivisera arbetet med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut med syfte att, i förhållande till verksamhetsåret 2012, påtagligt öka antalet verkställda beslut avseende personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagande.”

Läs en gång till. Som är inskrivna i Migrationsverkets mottagande. Alltså: Polisen ska inte prioritera s.k. inre utlänningskontroll i ”jakt” på papperslösa och gömda asylsökande som håller sig undan verkställighet av ett beslut om av- eller utvisning. Tvärtom.

Polisen – och Migrationsverket – ska enligt regleringsbrevet öka antalet verkställda beslut avseende asylsökande som fått avslag och som, trots detta, bor kvar i Migrationsverkets asylboenden eller på känd adress i s.k. eget boende. Det uppgivna syftet är att förkorta vistelsetiderna i mottagningssystemet och därmed bereda plats för nya asylsökande i behov av boende.

Uppdatering: Se även inlägg i Aftonbladet.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”I Migrationsverkets mottagande”

  1. Pingback: Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s