Krav på oberoende övervakning av tvångsutvisningar

Den 10 oktober beslutade EU:s ministerråd om nya regler för den gemensamma
gränskontrollmyndigheten Frontex. Av dessa framgår bland annat att:

”Övervakning av gemensamma insatser för återsändande bör utföras på grundval av objektiva och transparenta kriterier och bör omfatta hela insatsen, från förberedelserna av avresan fram  till dess att de återsända personerna överlämnas till mottagarlandet.”

EU-kommissionen, å sin sida, har publicerat en rapport om hur återvändandedirektivets artikel 8.6 har genomförts. Artikeln föreskriver att EU:s medlemsstater ska ”sörja för ett effektivt övervakningssystem för påtvingade återvändanden”.

Luxemburg som exempel:

”Returns taking place via Charter flights are monitored by representatives of the Ministry of Foreign Affairs as well as by an independent monitoring body, namely the Red Cross Luxembourg (RCL). Their key role consists of ‘watching, listening and giving feedback’.”

I Sverige saknas ett system för oberoende övervakning av tvångsutvisningar. I rapporten konstateras att frågan är ”currently subject to interpretation”, vilket på svenska betyder ungefär: förhandlingar mellan regeringen och Miljöpartiet pågår.

Därför hotar EU-kommissionen att anmäla Sverige till EU-domstolen.

Följ Ekots rapportering om att ”EU kräver öppenhet om tvångsutvisningar”. Mer om detta ämne utlovas även i Studio Ett:

”Men nu kräver EU att Sverige ökar öppenheten och insynen kring tvångsutvisningarna. Oberoende observatörer ska finnas på plats, både på flyktingförvaren och ombord på flygplanen och Sverige kan också åläggas att följa upp hur det går för de som utvisas, något som regeringen motsätter sig.”

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Krav på oberoende övervakning av tvångsutvisningar

  1. Pingback: Uppföljning av tvångsutvisningar | And that has made all the difference

  2. Pingback: Återinfört återreseförbud | And that has made all the difference

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s