”Särskilt ömmande”

”Barn får beviljas uppehållstillstånd […] om det föreligger särskilt ömmande omständigheter.”

Det yrkar Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i en motion med anledning av den nya utlänningslagen som beslutades av riksdagen den 14 september 2005:

”Vi föreslår [att riksdagen] preciserar att barn kan beviljas uppehållstillstånd när särskilt ömmande omständigheter föreligger. På så sätt skriver man in i lagtexten att kraven för barn är lägre ställda [än för vuxna], vilket är lämpligt inför framtida domstolsprövning. Förslaget ligger i linje med Rädda Barnens rekommendationer. Vi föreslår även att det för barn särskilt skall beaktas hälsotillstånd men även anpassning till Sverige och situation i hemlandet skall vägas in.”

Förslaget avslogs med 93 röster mot 218. Men frågan är: Kan det återvinnas och bli en kompromisslösning i förhandlingarna mellan regeringen och Miljöpartiet våren 2013?

Uppdatering: Den 10 april 2013 kom regeringen och Miljöpartiet överens om att ändra utlänningslagen ”så att synnerligen ömmande omständigheter byts mot särskilt ömmande omständigheter när det gäller barn upp till 18 år”.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Migration och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Särskilt ömmande”

  1. Pingback: Rasistiska Billströms politik är rättsosäker och olaglig | Calandrellas blogg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s