Rätten till subventionerad hälso- och sjukvård för asylsökande regleras i speciallagstiftning. Enligt lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. (2008:344) ska landstingen erbjuda vuxna asylsökande ”vård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning.”
Enligt den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet ska rätten till hälso- och sjukvård ”utvidgas för vissa grupper som idag saknar tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård.”
Men varken Moderaterna eller Folkpartiet (eller Socialdemokraterna) förespråkar tillgång till vård ”på lika villkor” för asylsökande och papperslösa i enlighet med det förslag som presenterats av regeringens utredning om vård för papperslösa m.fl. (SOU 2011:48).
Olika förhandlingsbud om vårdens omfattning har offentliggjorts i Ekots lördagsintervju. Migrationsminister Tobias Billström (M) kan tänka sig att ge papperslösa tillgång till mödrahälsovård. Jan Björklund (FP) vill utvidga rätten till subventionerad hälso- och sjukvård för papperslösa till ”vård som inte kan anstå”. Gustav Fridolin (MP) kräver ”vård på lika villkor” för papperslösa, som för personer som är folkbokförda i Sverige.
En möjlig kompromiss är att lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. utvidgas till att gälla även papperslösa. Därmed ges papperslösa tillgång till hälso- och sjukvård i samma omfattning och på samma villkor som asylsökande.