Ett föregångsland

Utredningen om vård för papperslösa m.fl. gör i betänkandet Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet (SOU 2011:48) en internationell jämförelse av vilken hälso- och sjukvård asylsökande och papperslösa personer erbjuds i andra länder.

Utredningen föreslår att asylsökande och papperslösa i Sverige, oavsett ålder, ska ”erbjudas vård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763; HSL) i samma omfattning och på samma villkor som landstinget ska erbjuda bosatta personer”.

I de länder som utredningen studerat ser verkligheten annorlunda ut. Hälso- och sjukvård ”i samma omfattning och på samma villkor” erbjuds enbart i Spanien, men där krävs registrering, vilket utgör ett praktiskt hinder.  I övrigt gäller i bästa fall speciallagstiftning med varierande villkor som ger begränsad tillgång, främst till akutvård.

Utredningen konstaterar dock att Sverige ”alltid ansett sig vara – och internationellt betraktats som – ett föregångsland i fråga om upprätthållande av och respekt för mänskliga rättigheter”.

Om Rickard Olseke

Expert on European migration and asylum policy.
Detta inlägg publicerades i Hälso- och sjukvård och märktes , , . Bokmärk permalänken.